Sorbet z truskawek i rabarbaru.

Prosty przepis na pyszny i orzeźwiający sorbet. Idealny na upalne dni. Smaczny chodzący deser.

Bardzo łatwy do zrobienia i wymaga tylko kilku składników.

Składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
Zapraszam również do obejrzenia filmu.

Wykonanie:

Umyty i obrany rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojony przełożyć do garnka i zasypać cukrem oraz dodać wodę. Całość doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy owoce się zagotują, garnek przykryć pokrywką i gotować na małym grzaniu przez 10 minut.

Po 10 minutach do garnka dodać umyte, pozbawione szypułek i pokrojone truskawki.

Całość zamieszać, przykryć pokrywką i gotować następne 5 minut.

Kiedy owoce będą się już rozpadać, garnek zdjąć z grzania i chwilkę przestudzić. Na koniec dodać sok z cytryny, zamieszać. Owoce dobrze zblendować za pomoca ręcznego blendera i przelać przez sito. Patrz film.

Przetarte owoce przelać do naczynia, które można mrozić, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Co 30 – 45 minut sorbet zamieszać. Powtórzyć do momentu zamarznięcia.

Sorbet wyjąć z zamrażarki na 15 minut przed podaniem, będzie się wtedy łatwiej nakładać.

Smacznego!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij