Biala kielbasa zapiekana w cebuli i piwie.

Dzisiaj propozycja dania na Wielkanoc. Przepyszna, soczysta i aromatyczna biała kielbasa zapiekana w cebuli i piwie. Gwarantuje, że szybko zniknie z waszych stołów. Smakować będzie podana na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • około 500 g białej kiełbasy
  • 4 male cebule
  • olej do smażenia
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 1 plaska łyżeczka ziaren gorczycy
  • 200 ml piwa np.: Ale
  • sól do smaku
  • Marynata:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól do smaku
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na gorącym oleju z dodatkiem szczypty soli, listka laurowego, ziela angielskiego, ziaren gorczycy i szczyptą pieprzu kajeńskiego.

W międzyczasie w osobnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki na marynatę.

Nakłutą białą kiełbasę przełożyć na patelnię z zeszkloną cebulą i posmarować ja z wierzchu przygotowaną marynatą.

Kiełbasę następnie zalać piwem i patelnię przełożyć do nagrzanego piekarnika. Kiełbasę piec w temperaturze 180 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, około 50 – 60 minut.

*Jeśli nie macie patelni, która nadaje się do użycia w piekarniku, wszystkie składniki z patelni trzeba przełożyć do naczynia żaroodpornego.

W połowie pieczenia, kiełbasę podlać wytworzonym się sosem.

Gotową kiełbasę podawać można zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij