Orientalny coleslaw z czerwonej kapusty.

Dzisiaj polecam Wam przepis na odmienną wersje klasycznej surówki coleslaw z czerwonej kapusty. Chrupiąca i pyszna surówka z orientalną nutką smakową. Tak jak i jej klasyczna wersja będzie świetnym dodatkiem do dan obiadowych, lub wkładką do hamburgerów, lub domowego kebaba.

Składniki:

  • Surówka:
  • 1/2 średniej główki czerwonej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • garść rodzynek
  • Marynata:
  • 60 ml octu jabłkowego
  • 4 łyżki cukru lub według uznania
  • Sos:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Kapustę cienko poszatkować i przełożyć do miski. Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w paseczki cebulę. Całość dobrze wymieszać.

Rodzynki namoczyć przez 5 minut w gorącej wodzie, następnie odcedzić z wody i również dodać do miski.

Ocet i cukier zagotować. Kiedy cukier się rozpuści, jeszcze gorącą zalewą zalać surówkę. Dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia.

W osobnym naczyniu wymieszać jogurt z majonezem, doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry.

Sosem zalać surówkę i dobrze wymieszać do polaczenia wszystkich składników.

Surówkę podawać schłodzoną.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij