Tiramisu truskawkowe.

Bardzo u mnie popularny w domu deser. Moja rodzina go uwielbia. Szybkie do zrobienia i niezwykle smaczne tiramisu truskawkowe. Idealny deser na letnie dni.

Składniki:

  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cieplej wody
  • 36 biszkoptów na formę 24 cm x 20 cm
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 – 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g truskawek
  • 100 g białej czekolady
Zapraszam na film z instrukcja krok po kroku

Wykonanie:

Zrobić pomadę: W miseczce wymieszać wodę, dżem i sok z cytryny.

Formę, moja o wymiarach 24 cm x 20 cm, wyłożyć polową biszkoptów. Biszkopty posmarować połową przygotowanej pomady.

W osobnej misce ubić śmietankę, serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Połowę kremu wyłożyć na posmarowane pomadą biszkopty. Na krem wyłożyć warstwę pokrojonych w plasterki truskawek.

W taki sam sposób, jak poprzednio ułożyć następna warstwę z pozostałych składników. Patrz film.

Wierzch deseru oprószyć startą czekoladą.

Gotowe tiramisu schłodzić w lodowce przez minimum 6 godziny, a najlepiej przez noc.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij