Sernik z brzoskwiniami i bezą na kruchym spodzie.

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na sernik idealny. Sernik z brzoskwiniami i bezą to jeden z moich ulubionych serników. Delikatny, kremowy i puszysty sernik na kruchym spodzie. Rewelacja!

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu tłustego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki śmietanki 18%
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Beza:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 2 x puszka brzoskwiń po 411 g każda
  • Cukier puder do posypania
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Sernik najlepiej jest zacząć od zrobienia kruchego ciasta: do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, proszek, masło i całość posiekać nożem, aż uzyskamy efekt kruszonki. Następnie do ciasta dodać żółtka i zagnieść na gładkie spójne ciasto.

Zagniecione ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Druga cześć ciasta wyłożyć na dnie dnie blaszki wyłożonej pergaminem. Moja blacha o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i blachę z ciastem również włożyć do lodówki.

W tym czasie kiedy ciasto się chłodzi zrobić masę serową: jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i dodatkiem soli.

Do utartych jajek dodać zmielony ser, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło, śmietanę i budyń. Całość dobrze wymieszać.

Schłodzoną blachę z ciastem wyjąc z lodówki i ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 15 minut.

Na lekko przestudzone ciasto wyłożyć masę serową. Na wierzchu masy serowej ułożyć odsączone z zalewy brzoskwinie.

Następnie zrobić bezę: białka zmiksować z dodatkiem szczypty soli i cukrem na sztywną pianę. Gotowe białka równo ułożyć na brzoskwiniach i na sam wierzch zetrzeć drugą cześć kruchego ciasta.

Sernik piec w 170 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, przez około godzinę.

Przestudzone ciasto można na koniec posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij