Schabowe w sosie własnym.

Przepis na pyszne schabowe w sosie własnym. Jeśli znudziły Ci się panierowane kotlety schabowe, to ten przepis jest dla Ciebie. Kruche soczyste mięso w pysznym sosie. Wspaniały obiad na każda okazje. Polecam je Wam bardzo.

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych, moje są z kością
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 duży por
  • 1 lyzka smalcu lub olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka gałązek tymianku, lub suszony
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 lyzka maki pszennej
Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku

Wykonanie:

Mięso umyc, osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić solą i pieprzem po obu stronach. Przyprawione mięso odstawić do lodówki na 30 minut do zamarynowania.

Na patelni rozpuścić smalec i na gorącym obsmażyć, z obu stron, zamarynowane kotlety. Podsmażone kotlety, przełożyć do większego garnka i zalać gorącą wodą, tak aby zakryła ona kotlety. Do garnka dodać również liść laurowy, ziele angielskie i tymianek. Dusić pod przykryciem.

Na na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się kotlety, podsmażyć pokrojone warzywa: cebulę, seler, marchew i por. Kiedy cebula lekko się zeszkli a warzywa zmiękną, wetrzeć do nich ząbek czosnku. Całość zamieszać i podsmażyć jeszcze 2 – 3 minuty. Pod koniec smażenia do warzyw dodać słodką paprykę, ponownie wszystko dobrze wymieszać i tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka z gotującym się mięsem.

Garnek ponownie przykryć pokrywką i dusić do momentu aż mięso zmięknie, tak około godziny.

Pod koniec gotowania, sos można zagęścić łyżką mąki pszennej. Patrz film.

Kotlety podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij