Naleśniki na śmietance.

Przepis na przepyszne naleśniki według przepisu słynnego szefa Michel’a Roux. Dzięki dodaniu śmietanki naleśniki są bardzo delikatne, mięciutkie i bardzo smakowite. Z tego przepisu wyszło mi 9 rewelacyjnych naleśniczków. Smakować będą rewelacyjnie posypane cukrem pudrem, z dżemem lub Waszym ulubionym nadzieniem.

Składniki:

  • 125 g maki pszennej
  • 1 lyzka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 325 ml mleka
  • 50 ml Śmietanki kremówki 36%
  • oliwa do smażenia
Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Do miski wsypać make, dodać łyżkę cukru, sol, jajka i powoli zacząć mieszać ciasto dolewając mleko. Na koniec do rozmieszanego ciasta dodać śmietankę i ponownie dobrze wymieszać.

Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobine oliwy, którą dobrze rozsmarować po całej patelni.

Na gorący olej wylać porcje ciasta i naleśniki smażyć po obu stronach na zloty kolor.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij