Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście.

Pyszne danie obiadowe na każda okazje. Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście to jedno z moich ulubionych dan. Smakuje rewelacyjnie szczególnie w zimie. Mięso jest soczyste i tak miękkie, że można nim smarować chleb. Świetna propozycja na świąteczny obiad.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie jabłka
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 suszone śliwki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 łyżki smalcu
  • liście szałwii lub łyżeczka suszonej
  • opcjonalnie 1/2 szklanki wody lub bulionu
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Plastry karkówki umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z plastrów przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Zamarynowaną karkówkę obsmażyć na smalcu z obu stron. Kiedy karkówka się obrumieni, przełożyć ją na talerz a na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Do zeszklonej cebulki dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Kiedy czosnek zacznie intensywnie pachnieć, na patelnię dodać, odcedzoną kapustę kiszoną. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna można ją opłukać. Kapustę można również drobniej pokroić.

Kapustę dobrze wymieszać z cebulą, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć 10 minut. Kiedy kapusta lekko zmięknie dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka, śliwki i szałwię Podsmażyć następne 5 minut.

Kiedy jabłka zaczną robić się miękkie na patelnię przełożyć zrumienioną wcześniej karkówkę.

Dobrze przykryć ją kapustą. Jeśli jest taka potrzeba kapustę można podlać woda lub bulionem. Patelnię przykryć pokrywką i piec w 180 st. C przez 1 h i 30 minut.

Jeśli nie posiadacie patelni, którą można używać w piekarniku, część usmażonej kapusty przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożyć na nią plastry mięsa i przykryć pozostałą kapustą. Naczynie przykryć i piec jak wyżej.

.

Podawać na ciepło z ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij