Kotlety mielone po lwowsku.

Delikatne, smaczne i puszyste kotlety mielone po lwowsku, czyli kotlety z indyka z żółtym serem. Smaczny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1 pszenna bułka
  • 2 jajka
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)
  • garść natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 250 g startego żółtego sera
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka lodowatej wody
Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na gorącym oleju.

Bułkę namoczyć w wodzie.

W dużej misce wymieszać mięso mielone z dodatkiem jajek, przypraw, namoczonej bułki i usmażonej cebuli.

Masę na kotlety dobrze wymieszać przykryć i wstawić do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Do wyjętego z lodówki mięsa dodać starty ser i dobrze z mięsem wymieszać.

Następnie formować płaskie kotlety, które należy obtoczyć w tartej bułce.

Smażyć na gorącym oleju, z obu stron, na złoty kolor.

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij