Kawowa panna cotta z kawowym syropem.

Dzisiaj przepis na pyszny deser kawowy. Kawowa panna cotta z kawowym syropem to klasyczny deser w nieco innej odsłonie. Łatwo się go przygotowuje i elegancko prezentować się będzie na Waszym stole.

Składniki:

  • Panna cotta:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wrzątku
  • 2 1/2 listków żelatyny
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 100 ml zimnego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Syrop kawowy:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wrzątku
  • 1/2 szklanki cukru
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Kawę rozpuścić we wrzątku i odstawić do przestygnięcia.

Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 5 minut do zmiękczenia.

Do miski przelać przestudzona kawę, dodać do niej mleko i śmietanę. Całość dobrze wymieszać.

Jedna trzecia przygotowanego płynu przelać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu garnek zdjąć z grzania i rozpuścić w gorącym płynie cukier oraz odciśnięte z wody płatki żelatyny .

Kiedy cukier i żelatyna się rozpuszcza, zawartość garnka przelać z powrotem do miski z pozostałym płynem i dobrze wymieszać.

Tak przygotowana mieszankę rozlać do salaterek lub kieliszków, zostawiając w nich miejsce na cienka warstwę syropu i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Przed podaniem przygotować syrop: Kawę rozpuścić we wrzątku i zagotować wraz z cukrem. Kawę gotować do momentu aż zgęstnieje i przyjmie formę syropu.

Gotowy syrop przestudzić i polać nim przygotowana wcześniej panna cottę.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij