Ciasto jogurtowe na zimno z arbuzem i melonem.

Przepis na niezwykle orzeźwiające ciasto jogurtowe na zimno z arbuzem i melonem. Fantastyczny deser na cieple letnie dni. Łatwe do zrobienia i bardzo atrakcyjnie wyglądające. Deser jest lekki i schłodzony cudownie orzeźwia w upalne dni. Deser, który wspaniale się sprawdzi na ogrodowe party.

Składniki:

  • 120g herbatników
  • 60 g masła
  • 350ml śmietany kremówki 30 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • odrobina pasty waniliowej
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 24 g żelatyny w proszku
  • 5 -6 łyżek zimnej wody
  • 8 łyżek gorącego soku z pomarańczy
  • 750 ml wrzącej wody
  • 2 galaretki przezroczyste
  • kawałek arbuza
  • kawałek melona
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku

Wykonanie:

Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowane herbatniki wysypać na tortownice wyłożoną pergaminem. Tortownica o średnicy 22 cm. Ciasteczkowy spód równomiernie rozłożyć po dnie formy i dobrze docisnąć np.: dnem szklanki. Tak przygotowana formę włożyć do lodówki.

Żelatynę zalać zimna woda i odstawić do napęcznienia.

W dużej misce ubić śmietanę wraz z cukrami. Do ubitej smietany dodać miód i jogurt. Całość dokładnie wymieszać.

Napęczniałą żelatynę zalać gorącym sokiem pomarańczowym i rozpuścić mieszając. Rozpuszczona żelatynę przestudzić a następnie dodać do masy jogurtowej. Można najpierw do żelatyny dodać kilka łyżek masy jogurtowej i dobrze ze soba połączyć.

Masę dobrze wymieszać, a następnie wylać na przygotowana wcześniej bazę ciasteczkową . Ciasto wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

W międzyczasie we wrzątku rozpuścić galaretki i również odstawić je do lekkiego stężenia.

Z kawałków arbuza i melona za pomocą półkulistej łyżeczki wydrążyć miąższ.

Kawałki owoców ułożyć na stężałej masie jogurtowej i całość zalać tężejąca galaretka.

Gotowy deser przelozyc do lodówki i zostawić go tam na minimum trzy godziny, a najlepiej na noc.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij