Malinowy deser na zimno / Charlotte russe z malinami

Dzisiaj propozycja pysznego deseru na zimno z malinami. Deser Charlotte to deser rodem z królewskich stołów. Ulubiony deser Marii Antoniny. Pyszny a zarazem wykwintnie wyglądający i bardzo łatwy do zrobienia. Sprawdzi się na każdą bardziej lub mniej uroczysta okazję.

SKŁADNIKI:

*Szklanka o pojemności 250 ml.

  • około 27 długich biszkoptów z cukrem
  • masa malinowa:
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 350 g mrożonych malin
  • 1/2 szklanki cukru
  • Bita śmietana:
  • 2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 lyzka cukru z wanilia
  • Do dekoracji:
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 1 lyzka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilia
  • dowolna ilość malin
  • listki mięty
  • cukier puder do posypania
  • czerwona wstążka
Zapraszam do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie oraz wokół boków tortownicy ułożyć długie biszkopty. Patrz film.

Żelatynę zalać woda i odstawić do napęcznienia.

Maliny zagotować z cukrem. Kiedy zaczną się rozpadać zdjąć z grzania i przetrzeć przez sito, pozbywając się pestek.

Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i połączyć z przecedzonymi malinami. Dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

W międzyczasie ubić śmietanę z dodatkiem cukrów. Do ubitej śmietany dodać przestudzone maliny i dobrze wymieszać. Tak przygotowany mus wylać na biszkopty.

Deser włożyć do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.

Kiedy deser juz stężeje, przed wyjściem go z lodówki ubić szklankę śmietany z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Deser delikatnie wyjąc z formy i przewiązać go wstążką. Na wierzchu deseru ułożyć bita śmietanę. Całość udekorować malinami.

Gotowy deser posypać cukrem pudrem, można go również ozdobić listkami mięty.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij