Ciasto ” leśny mech” bez szpinaku.

Ciasto leśny mech w wersji ne szpinaku. Idealne dla tych, którzy go nie lubią. Bardzo efektowne i smaczne ciasto.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 275 g zielonego groszku. Groszek świeży lub mrożony
  • 250 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny oraz otarta skorka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • opcjonalnie opakowanie Śmietanfix
Zapraszam również do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Groszek wrzucić na wrzątek i pogotować 5 minut. Ugotowany groszek odcedzić i przelać szybko zimną wodą , aby przestygł.

Ostudzony groszek zblendowac na krem.

Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Do utartego masła dodawać po jednym jajku w dalszym ciągu miksując.

Następnie do miski dodać zblendowany groszek, sok i skórkę z cytryny. Całość dobrze ze soba połączyć.

Na koniec do masy przesiać make wraz z proszkiem do pieczenia i sola. Całość dobrze wymieszać łyżką.

Gotowe ciasto przelozyc do foremki o średnicy 20 – 22 cm. Dno formy wyłożyć pergaminem.

Ciasto piec w 180 st. C do suchego patyczka około 45 min.

Po upieczeniu ciasto zostawić w formie na 10 minut, a następnie wyjąc je z formy i wystudzić na kratce.

Następnie zrobić krem: śmietanę ubić z pozostałymi składnikami na sztywny krem. Tak przygotowanym ciastem przelozyc wystudzone ciasto.

Wybrzuszoną cześć ciasta ściąć i pokruszyć. Wierzch ciasta również posmarować kremem i ułożyć na nim pokruszony blat. Ciasto ozdobić według uznania.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij