Seromakowiec na kruchym spodzie z jabłkami i kruszonką.

Dzisiaj przepis na trzy ciasta w jednym. Seromakowiec z jabłkami na kruchym spodzie i z jabłkami. Wszystkie, moje ulubione ciasta w jednym. Przepis idealny na Wielkanoc.

SKŁADNIKI:

  • Kruche ciasto:
  • 300 g maki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • szczypta soli
  • Masa makowa:
  • 1 puszka maku z bakaliami
  • 2 białka
  • 1 lyzka bulki tartej
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu. Tłusty lub półtłusty
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • skorka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • Masa jabłkowa:
  • 4 duże jabłka
  • 1 lyzka cukru
  • odrobina cynamonu
  • Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g maki pszennej
Zapraszam również do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Zrobić ciasto: W misce zagnieść wszystkie składniki na ciasto, na gładka masę.

Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Wymiar blachy 20 x 30 cm. Rozwałkowane ciasto przelozyc do foremki wyłożonej pergaminem i nakłuć je widelcem.

Ciasto podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku w 180 st. C. Funkcja piekarnika góra – dół.

Następnie zrobić masę makową: Pozostałe z robienia ciasta białka, ubić na sztywna masę z dodatkiem soli. Do piany powoli dodawać masę makową i dobrze wymieszać. Na koniec dodać tarta bułkę.

Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Do utartych żółtek dodać rozpuszczone i schłodzone masło, cały czas mieszając. Następnie powoli dodawać zmielony twaróg, całość dokładnie mieszając. Do gotowej masy serowej dodać skórkę otarta z cytryny oraz ubite ze szczypta soli białka. Całość ponownie delikatnie wymieszać.

Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka posypać cukrem i cynamonem. Dobrze wymieszać.

Na koniec zrobić kruszonkę: Make masło i cukier zagnieść do momentu aż zaczną powstawać grudki.

Na podpieczony blat wyłożyć po kolei masę makowa i serowa oraz jabłka. Całość posypać kruszonka i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 1 godzinę. Funkcja piekarnika góra – dół.

Upieczone ciasto wystudzic w blaszce.

Smacznego!


Komentarze

3 odpowiedzi na „Seromakowiec na kruchym spodzie z jabłkami i kruszonką.”

  1. Zrobię tez na święta, pyszne ciasto 😀

    Polubienie

  2. Ach z jabłkami, No to symfonia smaków 😀

    Polubienie

    1. Juz nie musze wybierac, które ciast robic na Święta. 😁

      Polubienie

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij