Warstwowa sałatka jarzynowa z kurczakiem – „Wieniec z granatu”

Bardzo smaczna i efektowna sałatka warzywna, w wersji z kurczakiem. Ta atrakcyjnie wyglądająca sałatka nada waszemu stołowi świątecznego wyglądu i splendoru. Goście będą zachwyceni.

SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z kurczaka. Pieczone lub gotowane
  • 2 owoce granatu
  • około 3 łyżki majonezu
  • duża garść orzechów włoskich
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 3 gotowane buraki
  • 3 ugotowane marchewki mogą być z rosołu
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • sol i pieprz do smaku
zapraszam również do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odsączyć z nich sok.

Jajka również utrzeć lub drobno pokroić. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć również ziemniaki i marchewkę.

Cebule pokroić w drobna kostkę i zeszklić na odrobinie masła lub oleju.

Z owoców granatu wyłuskać ziarna.

Majonez doprawić sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Na środek dużego talerza ustawić szklankę i ułożyć wokół niej warstwę ziemniaków, tworząc kształt wieńca. Warstwę ziemniaczana posmarować odrobina majonezu i ułożyć na na niej pokrojonego drobno kurczaka.

Każdą ułożoną warstwę sałatki smarujemy cienko majonezem. Na kurczaka układać utartą marchew, na nią usmażoną cebule, na nią starte jajka i kolejno warstwę pokrojonych drobno orzechów i startych buraków.

Warstwę buraków dokładnie posmarować majonezem i ułożyć na niej ziarna granatu tak aby pokryły dokładnie cala powierzchnie sałatki.

Sałatkę przykryć folia i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem usunąć szklankę.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij