Pasztet drobiowy z żurawiną.

Przepis na wyśmienity pasztet drobiowy z żurawiną i żurawinową galaretką. Pyszny i ozdobi swoim wyglądem każdy świąteczny stół. Wspaniały przepis na Boże Narodzenie.

SKŁADNIKI:

Pasztet:

  • 500 wątróbki drobiowej
  • 1/2 kurczaka
  • 1 udziec z indyka
  • 1 bułka wrocławska
  • 2 pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • duża garść natki pietruszki
  • garść świeżych lub suszonych żurawin
  • 2 – jajka
  • 1 duża cebula
  • sol i pieprz do smaku
  • duża lyzka lubczyku
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • lyzka zmielonego imbiru
  • garść majeranku
  • olej do smażenia
  • koper włoski do smaku
  • olej do smażenia

Galaretka:

  • 400 g świeżej żurawiny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki wrzątku
zapraszam również do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Kurczaka oraz udziec z indyka włożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Do mięsa dodać lubczyk ziele angielskie i liść laurowy oraz warzywa.

Garnek przykryć pokrywką i mięso gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wywar doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie oczyścić wątróbki. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na gorącym oleju. Do zeszklonej cebulki dodać wątróbkę i smażyć kilka minut. Wątróbka po usmażeniu powinna być lekko różowa w środku.

Ugotowane mięso wyjąc z wywaru i usunąć z niego kości.

W odrobinie wywaru namoczyć bulkę. Oddzielone od kości mięso, zmielić w maszynce do mielenia lub blenderze, wraz z warzywami z wywaru, namoczona bulka i usmażoną wątróbką z cebula.

Zmielone składniki przełożyć do dużej miski i doprawić do smaku przyprawami. Na koniec dodać jajka.

Całość bardzo dobrze wymieszać, dodać do niego żurawinę i ponownie delikatnie wymieszać.

Gotowa masę na pasztet przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, zostawiając miejsce od gory na galaretkę.

Piec w 180 st. C. przez godzine.

Upieczony odstawić do ostygnięcia.

Na koniec przygotować galaretkę: Żelatynę rozpuścić we wrzątku.

Żurawinę zagotować z cukrem i sokiem jabłkowym. Gotować 10 minut.

Do lekko przestygniętej żurawiny dodać rozpuszczona żelatynę i dobrze wymieszać.

Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ja na gotowy, przestudzony pasztet.

Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Blog na WordPress.com.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij