Śledzie w zimowej odsłonie. Przepis na te pyszne śledzie to idealna propozycja potrawy wigilijnej lub zakwaski na „śledzika”. Sprawdzi się na każdym przyjęciu i uroczystości rodzinnej. Śledzie potrzebują minimum trzech dni aby się zamarynować, zrobić je możesz wiec wcześniej. Po prostu pyszne!

SKŁADNIKI:

  • 500 g śledzi typu matias
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 3 – 4 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz do smaku
  • olej do zalania śledzi ilość zależy od wielkości słoika.
Zapraszam również do obejrzenia filmu.

WYKONANIE:

Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, aby napęczniała i zmiękła.

Śledzie wyjąć z opakowania i pokroić na mniejsze kawałki.

Na dno 1 litrowego słoika wyłożyć pokrojona w kostkę biała cebule. Na niej ułożyć cześć odcedzonej z wody żurawiny, na żurawinie ułożyć cześć pokrojonych śledzi.

Warstwę śledzi z wierzchu przyprawić pieprzem, dodać listek laurowy i kilka ziaren ziela.

Na śledziach ułożyć następną warstwę, tym razem zaczynając od pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli. Składniki układać w ten sam sposób do ich wykończenia.

Na koniec całość zalać olejem. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 3 dni.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij