Drożdżowe racuchy z piekarnika o smaku pizzy.

Uwielbiam drożdżowe racuchy, lubię również od czasu do czasu zrobić je na troche inny sposób. Te pieczone w piekarniku są rewelacyjne i można wykorzystać do ich zrobienia różnych dodatków. Tym razem zrobiłam je o smaku pizzy.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • około 100 ml letniej wody
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 4 listki bazylii
  • 10 – 12 koktajlowych pomidorków
  • kilka małych plasterków pepperoni
  • 100 g sera ricotta
  • 100 g sera mozzarella
Zapraszam również do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Do miski przesiać mąkę, dodać do niej szczyptę soli, jajko i drożdże. Chwile wymieszać i ciągle mieszając dolewać do miski wodę. Ilość wody zależy od jakości maki, dolewać ja powoli i w razie potrzeby zwiększyć jej ilość. Ciasto ma być gęste ale lejące.

Ciasto doprawić pieprzem, oregano i dodać starty parmezan.

Do gotowego ciasta dodać ulubione, lub podane w przepisie dodatki dodatki i całość dobrze wymieszać.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakładać łyżka racuchy.

Piec w 180 st. C przez około 20 – 25 minut.

Smacznego!


Komentarze

Jedna odpowiedź do „Drożdżowe racuchy z piekarnika o smaku pizzy.”

  1. […] Drożdżowe racuchy z piekarnika o smaku pizzy. Rwany chlebek dyniowy z jabłkami DROŻDŻÓWKI Z SEREM […]

    Polubienie

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij