Naleśniki ziemniaczane.

Naleśniki ziemniaczane to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Naleśniki są delikatne i elastyczne, idealne do wyplenienia ich farszem. Sprawdza się świetnie jako naleśniki do krokietów. Przepis na 15 naleśników o średnicy 22 cm.

SKŁADNIKI:

  • Około 500 g ziemniaków
  • 3 jajka
  • 250 g maki pszennej
  • 350 ml mleka
  • szczypta soli plus sol do gotowania ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia


zapraszam również do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać zostawiając na dnie odrobine wody, w której się gotowały.

Do ziemniaków dodać masło i gałkę. Ziemniaki dobrze ubić na kremowa masę i odstawić do ostygnięcia.

Schłodzone ziemniaki przełożyć do miski, dodać do nich jajka, szczyptę soli i dobrze wymieszać.

Gotowe ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut.


Naleśniki smażyć na gorącym oleju, po obu stronach.

Podawać z ulubionym farszem.

SMACZNEGO! 


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij