Ciasto z kaszy manny ze śliwkami

Mannowiec to pyszne i delikatne, o maślanym smaku ciasto. Jest bardzo proste do zrobienia, pięknie wyrasta i smakuje niebiańsko. Smakować będzie z każdymi owocami, ja bardzo lubię je robić ze śliwkami. Bardzo je wam polecam.

SKŁADNIKI:

  • 200 G KASZY MANNY
  • 150 G CUKRU
  • 150 G MAKI PSZENNEJ
  • 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 JAJKA
  • 2 ŁYŻKI MIODU
  • 150 G MASŁA
  • 200 G ŚMIETANY
  • 500 G ŚLIWEK LUB ULUBIONYCH OWOCÓW
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU

WYKONANIE:

ŚLIWKI UMYĆ I USUNĄĆ Z NICH PESTKI.

MASŁO ROZPUŚCIĆ W GARNKU I ODSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA.

DO MISKI WBIĆ JAJKA I WYMIESZAĆ JE ZE ŚMIETANĄ.

DO OSOBNEJ MISKI PRZESIAĆ MAKE I DODAĆ DO NIEJ SOL, PROSZEK DO PIECZENIA, CUKIER I KASZE. WSZYSTKIE TE SKŁADNIKI DOBRZE ZE SOBA WYMIESZAĆ, A NASTĘPNIE POŁĄCZYĆ JE Z WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANYMI JAJKAMI. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ.

DO UTARTEGO NA GŁADKĄ MASĘ CIASTA DOLAĆ ROZPUSZCZONE I WYSTUDZONE MASŁO ORAZ MIÓD. PONOWNIE DOBRZE WYMIESZAĆ.

DNO TORTOWNICY O ŚREDNICY 26 CM, WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA. NASTĘPNIE PRZELAĆ DO NIEJ PRZYGOTOWANE CIASTO.

NA WIERZCHU CIASTA UŁOŻYĆ POLÓWKI ŚLIWEK, SKÓRKA DO DOŁU.

CIASTO PIEC W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMPERATURY 180 ST. C. DO SUCHEGO PATYCZKA. OKOŁO 40 MINUT.

JEŚLI CIASTO ZA SZYBKO PRZYPIEKA SIĘ Z WIERZCHU, MOŻNA PODCZAS PIECZENIA, PRZYKRYĆ JE MOKRYM PAPIEREM DO PIECZENIA.

CIASTO STUDZIĆ NA KRATCE. KIEDY PRZESTYGNIE MOŻNA POSYPAĆ JE CUKREM PUDREM.

SMACZNEGO!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij