Buraczki na gorąco do obiadu.

Przepis na pyszne buraczki na gorąco. U mnie w domu tak tradycyjnie je przyrządzamy, są świetnym dodatkiem do obiadu i szybko znikają z talerzy. Smakują rewelacyjnie zrobione z młodych buraków, ale i te zimowe są bardzo smaczne.

SKŁADNIKI:

  • OKOŁO 800 G BURAKÓW
  • 1 MAŁA CEBULA
  • 1 ŁYŻECZKA MĄKI PSZENNEJ
  • 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY, MOŻNA DAĆ WIĘCEJ
  • 1 ŁYŻKA MASŁA
  • 1 ŁYŻKA OLEJU
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU
  • MOŻNA RÓWNIEŻ DODAĆ ODROBINĘ CUKRU
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU

WYKONANIE:

BURACZKI UMYĆ I UGOTOWAĆ DO MIĘKKOŚCI. UGOTOWANE BURAKI OBRAĆ I ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH.

CEBULĘ OBRAĆ I POKROIĆ W DROBNIUTKĄ KOSTKĘ.

NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I ROZPUŚCIĆ MASŁO. NA GORĄCYM TŁUSZCZU ZESZKLIĆ CEBULKĘ.

KIEDY CEBULA SIĘ ZESZKLI DODAĆ DO NIEJ MĄKĘ I CAŁY CZAS MIESZAJĄC PODSMAŻYĆ Z CEBULĄ. MAKE Z CEBULĄ SMAŻYĆ OKOŁO DWÓCH MINUT.

NASTĘPNIE DO PATELNI DODAĆ BURACZKI. BURAKI DOPRAWIĆ SOKIEM Z CYTRYNY, SOLA PIEPRZEM I ODROBINA CUKRU. SMAŻYĆ OKOŁO PIĘĆ MINUT.

PODAWAĆ NA GORĄCO JAKO DODATEK DO OBIADU.

SMACZNEGO!


Komentarze

4 odpowiedzi na „Buraczki na gorąco do obiadu.”

  1. Uwielbiam buraczki. Chętnie skorzystam z tego przepisu, bo takich z cebulą jeszcze nie robiłam.

    Polubienie

    1. Witam i polecam je bardzo. Dziekuje za komentarz i pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Burczaki to chyba mój ulubiony dodatek warzywny do obiadu 🙂

    Polubienie

    1. Również bardzo je lubie. Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij