CIASTO DROŻDŻOWE SYPANE Z OWOCAMI. CZYLI DROŻDŻOWE DLA LENIWYCH

SKLADNIKI:

CIASTO:

  • KOSTKA DROŻDŻY 100 G
  • 1 SZKLANKA CUKRU. MOŻNA DAĆ MNIEJ
  • 4 JAJKA
  • 3/4 SZKLANKI OLEJU
  • 3/4 SZKLANKI CIEPŁEGO MLEKA
  • 5 SZKLANEK MĄKI PSZENNEJ
  • ULUBIONE OWOCE U MNIE TRUSKAWKI I RABARBAR

KRUSZONKA:

  • 100 G MASŁA
  • SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
  • SZKLANKA CUKRU. MOŻNA DAĆ MNIEJ.

WYKONANIE:

PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ:


SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ WSYPAĆ DO MISKI LUB NA STOLNICE.
CAŁOŚĆ POSIEKAĆ NOŻEM DO POLACZENIA SKLADNIKOW. WSTAWIC DO LODOWKI.

CIASTO:


DROŻDŻE WKRUSZYĆ DO MISKI I DODAĆ POZOSTAŁE SKŁADNIKI W PODANEJ KOLEJNOŚCI. JAJKA ROZTRZEPAĆ PRZED ICH DODANIEM. CALOSC PRZYKRYC SCIERECZKA I ODSTAWIC W CIEPLE MIEJSCE NA DWIE GODZINY.PO DWÓCH GODZINACH CIASTO WYMIESZAC DREWNIANA LYZKA NA GLADKA MASE. GOTOWE CIASTO PRZEŁOŻYĆ DO FORMY DO PIECZENIA (MOJA 32X24 CM)

WYŁOŻYĆ NA NIEJ DOWOLNE OWOCE I POSYPAĆ WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANA KRUSZONKA, GOTOWE CIASTO PRZYKRYC SCIERECZKA I ODSTAWIC NA 20 MIN DO WYROŚNIĘCIA.

PIEKARNIK NAGRZAĆ DO TEMP. 175 ST C. PO 20 MIN. WYRASTANIA CIASTO PIECZEMY DO SUCHEGO PATYCZKA OKOŁO 50 – 60 MIN. CIASTO MA BYĆ ŁADNIE ZARUMIENIONE A PATYCZEK SUCHY.

PO UPIECZENIU PRZETRZYMAĆ CIASTO W PIEKARNIKU, PRZY UCHYLONYCH DRZWICZKACH 10 MIN, OSTUDZONE CIASTO MOŻNA POSYPAĆ CUKREM PUDREM.

SMACZNEGO!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij