PYSZNY DESER Z TRUSKAWKAMI

Sezon truskawkowy w pełni, można wiec dać się ponieść wyobraźni i zacząć kreować truskawkowe pyszności. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na przepyszny deser z truskawkami, na zimno. Ten deser to prawdziwa eksplozja truskawkowego smaku. Delikatna, puszysta serowa masa, ułożona na chrupiącej warstwie pokruszonych herbatników i przesłodkich truskawek. Polana gęstym truskawkowym kompotem. Truskawkowe niebo w gębie.

SKŁADNIKI:

BAZA:

  • 150 G HERBATNIKÓW
  • 50 G MASŁA

MASA SEROWA:

  • 300 G SERKA ŚMIETANKOWEGO
  • 150 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 – 36 %
  • 1/3 SZKLANKI CUKRU
  • 1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY

WARSTWA TRUSKAWKOWA:

  • 250 G TRUSKAWEK
  • 1 ŁYŻECZKA OCTU BALSAMICZNEGO
  • 1 – 2 ŁYŻKI CUKRU

KOMPOT TRUSKAWKOWY:

  • 250 G TRUSKAWEK
  • 1/4 SZKLANKI WODY
  • 1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
  • 2 – 3 ŁYŻKI CUKRU
ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM

WYKONANIE:

TRUSKAWKI UMYĆ I USUNĄĆ Z NICH SZYPUŁKI. NASTĘPNIE POKROIĆ W DROBNA KOSTKĘ. POŁOWĘ TRUSKAWEK PRZEŁOŻYĆ DO GARNUSZKA, ZALAĆ JE WODA, DODAĆ CUKIER ORAZ SOK Z CYTRYNY I ZAGOTOWAĆ. TRUSKAWKI POGOTOWAĆ OKOŁO 5 MINUT, NASTĘPNIE ZDJĄĆ JE Z GRZANIA I DOBRZE ZBLENDOWAC. ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA.

POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ TRUSKAWEK PRZEŁOŻYĆ DO MISECZKI. DODAĆ DO NICH OCET BALSAMICZNY I ZASYPAĆ JE CUKREM. DOBRZE WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ ABY SMAKI SIĘ DOBRZE ZE SOBA POŁĄCZYŁY.

HERBATNIKI POKRUSZYĆ ZA POMOCĄ BLENDERA LUB W WORECZKU SPOŻYWCZYM KRUSZĄC JE WALKIEM DO CIASTA. MASŁO ROZTOPIĆ I DODAĆ JE DO POKRUSZONYCH HERBATNIKÓW. DOBRZE WYMIESZAĆ.

W MISCE, ZA POMOCĄ MIKSERA WYMIESZAĆ SER Z CUKREM I SOKIEM Z CYTRYNY. KIEDY BĘDZIE PUSZYSTY DODAĆ DO NIEGO ŚMIETANĘ I CAŁOŚĆ RAZEM UBIĆ NA PUSZYSTA, SZTYWNA MASĘ.

GOTOWY KREM PRZEŁOŻYĆ DO RĘKAWA CUKIERNICZEGO.

NA DNIE SZKLANKI UŁOŻYĆ WARSTWĘ Z HERBATNIKÓW, DOBRZE DOCISNĄĆ DO DNA ŁYŻKA. CZEŚĆ HERBATNIKÓW ZACHOWAĆ NA KONIEC. NA HERBATNIKACH UŁOŻYĆ WARSTWĘ TRUSKAWEK, A NA NIĄ WYCISNĄĆ PORCJE MASY SEROWEJ. CAŁOŚĆ POLAĆ OSTUDZONYM KOMPOTEM. WIERZCH DESERU POSYPAĆ POZOSTAŁA CZĘŚCIĄ POKRUSZONYCH HERBATNIKÓW. OZDOBIĆ POLÓWKA TRUSKAWKI I LISTKIEM MIĘTY.

DESER PODAWAĆ SCHŁODZONY. MOŻNA PRZYGOTOWAĆ GO DZIEŃ WCZEŚNIEJ.

SMACZNEGO!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij