DOMOWE KAJZERKI

Dzisiaj przepis na pyszne domowe kajzerki. Domowe pieczywo jest najlepsze. Swieze, chrupiące i ten wspaniały zapach unoszący się w całym domu, podczas pieczenia. Idealne na sniadanie, lunch lub kolacje.

SKLADNIKI:

  • 500 G MĄKI PSZENNEJ
  • 15 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
  • 300 ML LETNIEJ WODY
  • 1 ŁYŻECZKA CUKRU
  • 1 PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI
  • 25 ML OLEJU RZEPAKOWEGO
  • 1 ŻÓŁTKO
ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM

WYKONANIE:

DO MISKI MIKSERA WLAĆ WODĘ, DODAĆ DO NIEJ DROŻDŻE I CUKIER. ZAMIESZAC. NASTĘPNIE WSYPAĆ MĄKĘ, DODAC ZOLTKO, SOL I OLEJ. CAŁOŚĆ WYRABIAĆ MIKSEREM LUB RĘCZNIE, PRZEZ 10 MINUT. WYROBIONE CIASTO ZOSTAWIĆ W MISCE. POSYPAC LEKKO MAKA, PRZYKRYC SCIERECZKA I ODSTAWIC W CIEPLE MIEJSCE NA 20 MINUT. PO TYM CZASIE CIASTO WYŁOŻYĆ NA STOLNICE. UFORMOWAĆ WAŁEK I PODZIELIĆ NA 8 – 9 W MIARE ROWNYCH CZESCI. U MNIE 9 CZĘŚCI PO 100 G KAŻDA. Z KAWALKOW CIASTA UFORMOWAC KULE I OBTOCZYC JE W MACE. BUŁECZKI PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ZOSTAWIC DO WYROSNIECIA NA 15 MINUT. PO TYM CZASIE KAŻDĄ BUŁECZKĘ KOLEJNO ROZPLASZCZYC, I TAK JAK POKAZANE JEST TO NA FILMIE UFORMOWAĆ Z NIEJ KAJZERKĘ. UFORMOWANE KAJZERKI UKŁADAĆ NA ŚCIERECZCE. DNEM DO GORY. PRZYKRYĆ DRUGA SCIERECZKA I ODSTAWIC DO WYROŚNIĘCIA NA KOLEJNE 30 MINUT. KIEDY KAJZERKI WYROSNĄ, UKŁADAĆ JE NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA. TYM RAZEM ODWRÓCIĆ JE WZOREM DO GÓRY. KAJZERKI SPRYSKAC WODA I PIEC W 200 ST. C. PRZEZ OKOŁO 15 – 20 MINUT. UPIECZONE WYSTUDZIĆ NA KRATCE. SMACZNEGO!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij